Tips och tricks: Att spänna en förknuten trikåsjal (PWCC)

Den här videon syftar först och främst till att visa hur man kan göra för att justera spänningen så att den blir lagom när man knyter standardknytet för trikåsjal, det förknutna knytet som på engelska även benämns pocket wrap cross carry (PWCC). Den har två delar, första delen visar hur man går till väga om man har en trikåsjal som stretchar både på längden och bredden sk. tvåvägsstretch, en typ av sjal som generellt är mer förlåtande när man förknyter och därför är ganska lättjusterad. Andra delen visar hur man gör för att justera spänningen i en trikåsjal som bara stretchar på bredden sk. envägsstretch. Eftersom den inte stretchar lika mycket så visar jag två ”nivåer” av spänningsjustering, först en grovjustering, sen en metod för den som vill justera mer på detaljnivå.

Bonus: Videon visar även två alternativa sätt att sprida de två inre sjalpassen (krysset) för att slippa att det blir mycket tyg runt barnets ansikte. Passar när barnet är vaket och vill kunna se sig omkring. Den första versionen som jag visar med svart sjal är oftast lite enklare att bre ut, men skymmer sikten aningen mer. Den andra minimerar tyg vid barnets ansikte, men är lite trixigare att sprida. En sista bonus i mitten av filmen visar hur man kan återfå utgångsposition på sjalen när den hänger runt midjan, på så sätt kan man förvara sjalen runt midjan när man inte bär och sen ta upp sjalen när barnet vill bli buret.

Passar: Alla, men framförallt dig som av en eller annan anledning tycker att det är svårt att spänna lagom hårt. Den kan vara får den med nyfödd, men kanske ännu mer för den med ett lite större barn där trikåsjalen börjar kännas svajig och som tror att användningstiden är slut. Det behöver den inte vara, med lite mer exakt spänning av sjalen så kan bärtiden i trikåsjal förlängas.

Länk till videon: https://www.youtube.com/watch?v=vRQGQTV_tPI

TT-spänna-PWCC

Musiken i videon kommer från ketsa.uk
Video som mer i detalj visar hur du knyter basknytet för trikåsjal hittar du här.

Lämna en kommentar