Ergonomi, säkerhet och olika sorters sjalar – översikt

Det här med bärsjalar kan lätt kännas lite mycket när man är ny.För en del känns som att ha landat i en djungel och där svaren man ibland får gör allt känns ännu mer invecklat. Det behöver inte vara särskilt svårt eller invecklat, men för den som tycker att det är roligt så finns det mycket att upptäcka. Här kommer jag försöka att hålla det lite enklare, mer djuplodande information finns sen under respektive avsnitt i menyn för den som är intresserad.

Innehåll:

1. Om ergonomi

     1.1 Barnets ergonomi

     1.2 Bärarens ergonomi

     1.3 Framåtvänt bärande

2. Säkerhet vid bärande

     Minnesrelgerna TICKS och PUSSA

3. Olika typer sjalar

     3.1 Trikåsjal

     3.2 Vävd sjal

     3.3 Ringsjal

 

 

1. Om ergonomi

Jag ska börja med att säga att begreppet ergonomi inte har en fast definition, olika aktörer väljer att benämna olika saker som ergonomiska eller ej ergonomiska. Därför betyder det att även om något beskrivs som ergonomiskt så kan det vara så att det ändå inte upfyller de mål för ergonomi som den här sidan förespråkar.

1.1 Barnets ergonomi

De instruktionsvideor som finns på den här sidan eftersträvar att barnet sitter i positioner där sittytan/bäckenbotten vinklas framåt (om barnet sitter med magen vänd mot bäraren innebär det att sittytan vilar mot bäraren). När bäckenet vinklas så medför det att knäna hamnar högre än rumpan. När små bebisar sitter med bäckenet vinklat på detta sätt så får ryggen en mjuk rundning, när barnet sen successivt utvecklar nack- och bålstabilitet så kommer det att sitta mer rak i ryggen under vakna stunder, men den mjuka kurvan återkommer när barnet somnar oavsett ålder. När bäckenet är vinklat gör det dessutom att barnets huvud i de flesta fall faller framåt när det somnar, vilket blir mot bäraren om barnet sitter med magen mot bäraren. För ett gott stöd eftersträvas att sjalen ska stötta barnets ben hela vägen ut till knävecken.

1.2 Bärarens ergonomi

En bärsjal avlastar genom att barnet sitter så nära att bäraren bär upp barnet som om de vore en enhet. Med det menar jag att barnet och bäraren inte rör sig särskilt mycket relativt varandra. Om man jämför med en sele så har den ett höft-/midjebälte som är designat för att bära upp mycket av barnets vikt och där barnet sitter lite lösare och längre ut från bärarens kropp. Om sjalen håller ihop bärare och barn jämnt och tight så fördelar den barnets vikt på ett sätt som gör att hela bärarens överkropp bär upp barnets vikt, inte bara axlarna. Att bära nära på det här sättet gör att din tyngdpunkt påverkas så lite som möjligt av att ha barnet i famnen, därmed också ansträngningen för din kropp. Sjalen är knuten rätt när säkerhetskraven för hur barnet ska vara placerat är uppfyllda (se nedan) och det känns bekvämt för dig som bärare.

1.3 Framåtvänt bärande

Eftersom detta är en återkommande fråga tänkte jag beröra det här. Det finns sätt att knyta för att ge barnet korrekt stöd i en bärsjal i framåtvänt läge (positionen kallas oftast för buddha). Observera dock att barnet inte får mycket hjälp att hålla huvudet i denna ställning och därför bör kunna hålla huvudet själv och dessutom inte bör sova framåtvänt utan att någon i så fall håller barnets huvud så att hakan inte faller mot bröstet. Annars finns risk för ofri luftväg. Det som också kan nämnas är att framåtvänt bärande ofta belastar bäraren lite mer eftersom att barnets tyngdpunkt kommer längre ut från bärarens kropp. Jag har än så länge inga videor som visar framåtvänt bärande, mycket på grund av att jag personligen har jag valt att bära mina barn på höften eller högt upp på ryggen när de varit nyfikna och velat se mer. Fördelen med dessa positioner är att barnet har lättare att vända sig tillbaka mot tryggheten hos bäraren och begränsa mängden intryck om det så önskar. Men är alla barn individer och vi ansvariga vårdare får själva välja de alternativ som utifrån vår individuella situation fungerar bäst.

 

2. Säkerhet vid bärande

Som med allt annat vad gäller småbarn så finns det råd gällande små som sitter i sjal. För att göra det lättare att komma ihåg vad som kan vara bra att hålla koll på så finns olika minnesregler.  Det finns lite annat som också är bra att tänka på, men som man kanske inte behöver gå igenom varje gång man knutit. De kommer först här nedan:

 • Håll dig vaken och uppmärksam, ett nyfött barn kan inte själv hålla sin luftväg fri oberoende av position på det sätt som lite äldre kan. Det gäller oavsett om barnet sitter i en sjal eller sele, eller befinner sig någon helt annan stans. Även om barnet sitter med en bra position i bärdonet så är inget statiskt. Så att hålla ett vakande öga gör att du kan försäkra dig om att barnet alltjämt är tryggt, sitter barnet nära i din famn så är det lätt att hålla koll på att din lilla har det bra.
 • Gör inget med barnet i sjal/sele som du inte hade gjort med barnet i dina armar. Det är skönt att ha armarna fria men barnet ändå nära, men det har sina begränsningar. Olyckor händer, tyvärr. Genom att tänka till ett varv extra inför en ny aktivitet så kan du bespara både dig och barnet lidande.
 • Varje tyglager är ungefär som ett lager kläder. Små bebisar är inte lika bra på att reglera kroppstemperatur som större barn, det innebär att man får tänka till ett varv extra. Det kan vara en fördel med sjalen när det är kallt (glöm inte benen som är utanför sjalen bara), men det kan också vara lite extra knivigt när det är varmt. Lyckligtvis brukar även de små signalera när de inte känner obehag.
 • Variera åt vilket håll barnet håller huvudet, annars är det en del muskler som hela tiden sträcks och andra som hela tiden får vara avslappnade i kortast möjliga läge vilket kan leda till obalans mellan musklerna i halsen på sikt.
 • Vad kan barnet nå? När barnet blir större så blir det en mer aktuell fråga och de små har ibland större räckvidd än man tror.

2.1 – ABC – Tre steg till säkert och bekvämt bärande

Det här är en metod för att, i tre steg, försäkra sig om att det är säkert och bekvämt. Det är ett verktyg för att stärka den som bär i att själv utvärdera och vid behov justera bärdonet allt eftersom. Det är också ett sätt att börja med det som är viktigast: säkerheten. Klicka på rubriken för videogenomgång.

För varje steg, svara på frågan och om svaret inte är ja, så justera så att du kan svara ja på frågan innan du går vidare.

A – ANDNING OCH ARMAR ( SÄKERHET)

 1. Andningen säkrad? Är luftvägen fri och ansiktet synligt? Är huvudet varken lutat för långt framåt eller bakåt?
 2. Armarna fria? Känns det som att barnet sitter tryggt och stabilt i bärdonet utan att du håller i det?

B – BARNETS POSITION

 1. Är överkanten i adekvat höjd och lagom tight? Tyget ska stötta bakom skulderbladen, men inte trycka över nacken. Höjd på tyget:
  1. Nyfödd: Tyg upp till toppen av hjässan som samlats i nackhöjd, varken högre eller lägre ner.
  2. Bebis med stadig nacke: Tyg minst upp till nacken och samlat i nackhöjd, varken högre eller lägre ner.
  3. Barn som är helt stadiga: Tyg minst upp till armhålorna och maximalt till nackhöjd.
 2. Händerna uppe vid ansiktet?
 3. Är tyget slätt över ryggen?
 4. Går alla lager går hela vägen ut i knävecken? Det gäller även när tyget är samlat.
 5. Är bäckenet vinklat? Kontrollera genom att stötta bakom nacken, luta dig framåt och trycka uppåt vid knävecken, alternnativt att sätta händerna innanför bärdonet och vinkla bäckenet manuellt så att barnets snittyta hamnar mot bäraren. Om barnet sitter på din rygg, ta tag i benen så att rumpan tippas nedåt.

C – CENTRAL KOMFORT

Finns det något att förbättra för dig som bär?
Nacke
: Prova att flytta tyget utåt, vik eller vrid tyget.
Axlar: Testa att se till att vikten hamnar mest på den beniga delen av axeln och försök se till att tyget är jämnt fördelat eller vik så att det blir platt.
Armar: Prova att vika eller vrida tyget, ibland kan ett annat avslut hjälpa beroende på vilket knyt det gäller.
Rygg: Testa att sprida tyget, flytta knutar/ringar så att de hamnar på bekvämare ställen. Se upp så att tyget inte är vridet någonstans där det inte ska vara.
Mage/Höfter: Prova att sprida, prova att knyta på en annan höjd.
Hållning: Sträck på dig, aktivera core och bäckenbotten och se upp så att du inte kompenserar barnets vikt genom att luta dig.

Översättning av BäraNära, bearbetning i sammarbete med Lisa Gustin. Originalkoncept från Slingababy.

2.2 PUSSA

PUSSA har jag illustrerat i min video för grundknytet för trikåsjal med nyfödd. Om du vill se checklistan så hittar du den här: https://www.youtube.com/watch?v=cHLMT4YpPGo&t=189s

 

3. Olika typer sjalar

Den här sidan  berör bärsjalar i tre huvudkategorier trikåsjal, vävd bärsjal och ringsjal, här försöker jag fånga respektive sjaltyps kärna.

3.1 Trikåsjal

Trikåsjal är en elastisk bärsjal. Den kan knytas några olika sätt och passar för bärande fram eller på höften (Obs! inte på ryggen). Många rekommenderar trikåsjal till nybörjare, eftersom de flesta av trikåsjalarna är stretchiga och därmed ganska förlåtande. De kommer oftast i en enda storlek (ca 5 meter) vilket passar de flesta, även om sjalen kan upplevas som lång för de som är lite nättare. Eftersom en trikåsjal är elastisk så ger den säkrast och stadigast stöd när den knyts så att barnet har tre lager tyg över ryggen. De tre lagren gör också att en del upplever trikåsjalen som varm, även om ett par tillverkare tagit fram tunnare varianter. De tunnare sjalarna upplevs dock också som svajiga tidigare. Många tycker att trikå endast känns stadigt nog med mindre barn, men det beror också lite på vilken trikåsjal man har och hur man valt att knyta.

3.2 Vävd sjal

Vävda bärsjalar är mycket starka tygstycken som går att använda från nyfödd och upp till den ålder då barnet inte vill bli buret längre (de kan till och med hålla för att bogsera en bil). De går att knyta på mängder av olika sätt och fungerar för bärande både på mage, höft och på rygg. Variationsmöjligheterna är många. Vävda sjalar kommer i många olika materialblandningar, vävsätt, längder och tjocklekar. En del tycker att de vävda sjalarna är dyra, men det finns bra prisvärda alternativ och de håller dessutom sitt värde bra eftersom de åldras väldigt lite. Man kan ofta vinna på att köpa en begagnad vävd sjal eftersom att en del nya vävda sjalar (lite beroende på material och fabrikör) kan vara stela och behöva arbetas med sk. ”brytas in” innan de blir mjuka och följsamma.

3.3 Ringsjal

Ringsjal är en kort variant av vävd sjal som har två fastsydda ringar i ena änden. Den kan användas och variationsmöjligheterna är färre än med en vanlig vävd sjal. Ringsjal fungerar från nyfödd och framåt. Barnet kan sitta både fram, på höften och på bärarens rygg i en ringsjal. Ringsjal går snabbt och smidigt när man väl fått kläm på hur man ska göra. Eftersom ringsjalen är en typ av vävd sjal så gäller det också här, att nya ringsjalar ibland kan behöva lite bearbetning för att bli mjuka och smidiga medan begagnade ofta redan är det. Det som också skiljer ringsjalar åt är att det finns lite olika varianter på hur ringarna är fastsydda.